Stress kan buikpijn veroorzaken

Azptapac-1

Stress kan buikpijn veroorzaken

Je zult er misschien niet zo snel aan denken, maar één van de belangrijkste oorzaken van buikpijn is stress. Dit is aan de ene kant erg vervelend, maar het betekent ook dat het relatief gemakkelijk op te lossen is. Immers, bij het wegnemen van de factoren die stress veroorzaken, voel je je meteen een stuk beter. Als mensen stress ervaren, denken ze vaak dat dit zal leiden tot hoofdpijn. Buikpijn wordt niet zo vaak in verband gebracht met stress. Daarom wordt de oorzaak van buikpijn vaak gezocht bij ziekten of ziek worden. Toch is het vaker het geval dat je niet goed in je vel zit en daarom stress ervaart. Hoe dit werkt, wordt hieronder uitgelegd.

 

Hoe krijg je buikpijn van stress?

Stress symptomen zijn eigenlijk niets meer of minder dan veel spanning in je lichaam, die er onnodig is. Je bent eigenlijk té scherp, waardoor je lichaam daar op gaat reageren. Dit houdt in dat je lichaam bijvoorbeeld meer adrenaline gaat aanmaken. Echter, deze adrenaline heb je helemaal niet nodig. Omdat de adrenaline ineens omhoog schiet, krijg je een verhoogde ademhaling, je hart gaat sneller kloppen en je hersenen worden actiever dan normaal. Ook gaan je spieren zich aanspannen. Dit alles gebeurt zonder dat het nodig is. Omdat je een tijdje in deze toestand blijft, gaat je lichaam cortisol aanmaken. Dit is het hormoon wat ook wel het stresshormoon genoemd wordt.

 

Vervolgens zorgt dit hormoon ervoor dat je lichamelijke klachten krijgt. Dit kan zijn hoofdpijn, maar buikpijn kan ook zeker. Je spieren zijn immers een tijd lang aangespannen en dit is niet per se goed voor je. Ook je brein is nog steeds erg actief en de combinatie van deze 2 dingen kan ervoor zorgen dat je stress ervaart.

 

De gevolgen van buikpijn door stress

Het vervelende is dat er blijvende schade kan komen als je buikpijn ervaart door stress. Zo kan je een spijsverteringsstoornis krijgen. Hierdoor kun je dus vaker buikpijn krijgen dan je nu hebt. Dat is vervelend en wil je voorkomen. Kijk dus eens naar tips om stress te verminderen die op internet te vinden zijn.