Onzeker over je uiterlijk?

Azptapac-1

Uiterlijke onzekerheden komen vaker voor dan dat je denkt. Iedereen is namelijk onzeker. Zelf de mensen die beweren dat ze dat niet zijn. Deze mensen vertellen gewoon niet helemaal de waarheid. Onzekerheid hoort nu eenmaal bij het leven. Zonder onzekerheid kun je minder makkelijk groeien, want dit is een natuurlijk fenomeen dat je meemaakt wanneer je iets nieuws probeert en je op onbekend terrein bevindt. Daarbij is onzekerheid helemaal niet de slechte eigenschap die we het meestal laten blijken. De meeste onzekerheid ontstaat wanneer je jezelf constant vergelijkt met anderen. Som s is de onzekerheid over jezelf zo hinderend dat je er iets aan moet doen. In sommige gevallen kun je vrij eenvoudig geholpen worden. Dan je je toch meer prettig door het leven. Dit is bijvoorbeeld voor veel mensen het geval bij mensen met een storend gebit. Die kunnen nu aan de orthodontie volwassenen. Of mensen die niet tevreden zijn over hun kaakstand, kunnen een kaakoperatie aangaan.

Maar voor de meeste zit de onzekerheid inwendig. En daar kun je net meet een operatie aan geholpen worden. Veel mensen voelen zich onzeker over hun lichaam. Je kun je eigen lichaam niet uitkiezen. En dat is raar, want we beoordelen elkaar wel vaak op elkaars lichaam. Maar er is een ding erg belangrijk om te onthouden. Je bent zelf altijd meer bezig met je eigen lichaam dan dat anderen dat zijn. En kijk maar eens om je heen. Eigenlijk voldoet niemand aan de strenge standaarden.

Je kunt ook onzekerheid voelen over je vaardigheden. Maar: je kunt meer dan je denkt. Vanuit de natuur gezien is het wel logisch dat je blijft bij wat je kent en nieuwe dingen je een incompetent gevoel geven, maar om jezelf een beter gevoel te geven en om verder te groeien moet je soms toch die stap zetten.