Azptapac
Image default
Health

Je eigen bloeddrukmeter aanschaffen

Er zijn verschillende redenen om je eigen bloeddrukmeter te kopen: je huisarts heeft enkele keren een te hoge bloeddruk bij je gemeten, je hebt een verhoogd risico op hart- of vaatzieke (bijvoorbeeld door stress of overgewicht) of je hebt een hart- of vaatziekte. Dan is het natuurlijk belangrijk de juiste bloeddrukmeter te kopen en hem correct te gebruiken.

Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Allereerst even de uitleg over hoe een bloeddrukmeter nu precies werkt. Het manchet van de bloeddrukmeter wordt rond de bovenarm bevestigd en erna opgepompt, dit zorgt ervoor dat de slagaders van de bovenarm volledig zijn dichtgedrukt. Door middel van het manchet op te pompen en weer af te laten wordt de druk in de slagaders van de arm opgebouwt en vervolgens weer afgebouwt. Door het dichtdrukken en weer opengaan van de slagader ontstaan er trillingen in de vaatwand, deze trillingen worden door het toestel gemeten en geven dan de bovendruk en de onderdruk weer.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een bloeddrukmeter?

Wil je je eigen bloeddrukmeter kopen, dan kan je een betrouwbare bloeddrukmeter vinden bij de grotere apotheken, medische speciaalzaken, thuiszorgwinkels en via webshops.

Daarbij zijn er twee controle labels waar je op kan letten: de CE-markering en de Dabl-testlijst. De CE-markering wil zeggen dat het apparaat getest en goedgekeurd is voor veiligheid. Dabl onderzoekt de betrouwbaarheid volgens de internationale protocollen. Op de website van Dabl staat een lijst met alle geteste toestellen en de testresultaten. De uitkomst is een code groen (aanbevolen), oranje (betwijfelbaar) of rood (niet aanbevolen).

Tips om je bloeddrukmeter correct te gebruiken

–               Lees zorgvuldig de handleiding

–               Meet de bloeddruk op de arm die je huisarts je heeft gezegd

–               Doe de meting zowel ’s morgens als ’s avonds en doe het voor het eten en voor het innemen van je medicijnen

–               Neem 5 minuten voor de meting al een ontspannen houding aan met de manchet al rond de arm en vermijd gedurende een halfoor voor de meting factoren die voor een hogere bloeddruk zorgen zoals fysieke inspanningen of tabak

 

https://shopvoorgezondheid.nl

Related Posts

Snelle veranderingen in technologie

Voorkom blessures dankzij een polsbrace

Een ooglidcorrectie vergoed