Azptapac
Image default
Health

Hoe voorkom ik gaatjes?

 

Gaatjes in je tanden, ook wel cariës genoemd, zijn zeer vervelend. Over het algemeen ontstaan gaatjes door de aanwezigheid van tandplak. Over het algemeen ontstaan deze gelukkig wel vrij pijnloos. Wanneer het echter eenmaal te laat is, zit je met een zeer pijnlijk gebit.

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes ontstaan door tandplak. Wanneer je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten om in zuur. Door dit zuur ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor de gaatjes kunnen ontstaan.

Mondverzorging

Het voorkomen van gaatjes begint natuurlijk bij een goede mondverzorging. Door de juiste producten aan te schaffen, en jouw gebit goed te onderhouden, poets je de zuren weg, waardoor deze jouw tanden en kiezen minder aan kunnen tasten.

Begin allereerst met een elektrische tandenborstel om de tandplak te verwijderen. Doe dit minimaal twee keer per dag.

Behalve de tandenborstel kun je ook gebruikmaken van tandenstokers, flossdraad en ragers. Deze voorkomen dat er tandsteen ontstaat en zorgen dat je bij de plekjes kunt waar je met een tandenborstel niet bij komt.

Niet te vaak eten en drinken

Ook is het belangrijk dat je het aantal eet- en drinkmomenten op een dag beperkt. Wanneer je niet constant eet en drinkt, geef je jouw speeksel de kans in de mond om het gebit te beschermen. Natuurlijk hoort water hier niet bij.

Ieder eet- of drinkmoment, met uitzondering van water dan, zorgt voor een daling van de zuurgraad in de mond. Hierdoor kan er erosie van het harde tandmateriaal ontstaan, waardoor de gaatjes ontstaan.

Regelmatige controle

Soms kun je nog zo goed je best doen, maar ontstaan er toch gaatjes. De kunst is om dit voor te zijn, onder andere door een periodieke controle bij jouw plaatselijke tandarts. Tandartsenpraktijk Floriande is de aangewezen tandartsenpraktijk wanneer jij in de buurt van Hoofddorp woont.

 

Related Posts

Coach je vaardigheden voor je nieuwe job

Een schuifpui brengt alleen maar voordelen met zich mee!

De experts op het gebied van Schuifpuien