De oorzaken van vermoeide ogen

Azptapac-1

Van alle zintuigen die je tot je beschikking hebt, zijn je ogen misschien nog wel het meest kostbaar. We nemen als we wakker zijn de hele dag non-stop informatie op en doen dit grotendeels met onze ogen. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat veel mensen kampen met vermoeide ogen. De vraag is natuurlijk hoe je snel van vermoeide ogen af kunt komen. 

Wat is de oorzaak van vermoeide ogen, en wat kun je er tegen doen? 

Wat zijn de oorzaken van vermoeide ogen?

Ten eerste is het van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. Je moet er dus achter komen waardoor je last krijgt van zware oogleden of wallen onder de ogen. 

We kunnen de oorzaken van vermoeide ogen opdelen in twee categoerien. Zo kun je ten eerste gewoonweg dankzij je genen meer kans maken op vermoeide ogen. Je kunt een aandoening aan je ogen hebben waardoor het meer inspanning kost om te kunnen kijken. Deze factoren noemen we interne factoren waar je in principe weinig invloed op kunt uit oefenen. 

De meeste gevallen van vermoeide ogen zijn echter het gevolg van externe factoren. Dit betekent dat je door je levenswijze iets aan te passen je snel van het probleem af kunt komen aangezien je de oorzaak zelf in de hand hebt.

Als we kijken naar de meest voorkomende oorzaken van een vermoeide uitsraling en zware ogen zien we dat de volgende aspecten een prominente rol spelen.

1. Lang achter een computer werken

In de hedendaagse maatschappij werken we erg veel en erg lang. En dankzij de technolgie die zich steeds maar verder blijft ontwikkelen zien we dat steeds meer mensen hun werk vanachter een computer of laptop verrichten.

Dit is natuurlijk een handige ontwikkeling, alleen is het nadeel dat we nu nog langer per dag naar een beeldscherm zitten te kijken. En dat is nou eenmaal niet erg goed voor je ogen. Het kunstmatige licht zorgt ervoor dat je ogen zich voorturend moeten aanpassen en worden blootgesteld aan blauw licht. Niet alleen is dit blauwe licht hard voor de ogen, ook zorgt het ervoor dat je minder goed in slaap kunt komen s’nachts.

Er zijn gelukking meerdere manieren om hier mee om te gaan en je ogen beter te verzorgen. Een eerste methode is eigenlijk erg eenvoudig: Zorg ervoor dat je genoeg pauze neemt wanneer je achter een computer werkt. Neem ieder uur even een kleine break van 5 minuten om je ogen de rust te geven. Belangrijk is dus wel dat je in deze pauze niet naar je mobiele telefoon gaat zitten kijken! Gun je ogen echt even dat momentje zonder beeldscherm.

Daarnaast zijn er ook veel apps en plugins beschikbaar voor je mobiele telefoon en laptop die het blauwe licht filteren uit je beeldscherm. Hiermee wordt je scherm dus wat roder, maar het positieve effect hiervan is dat je s’avonds veel beter in slaap kunt komen en minder last zult hebben van je ogen.

Een goede plugin voor het verminderen van blauw licht is FLUX.

 

2. Onvoldoende slaap

De belangrijkste reden voor het onstaan van donkere kringen onder de ogen is een gebrek aan slaap. Mensen met slaaptekort zijn prikkelbaarder in de dagelijkse omgang en hebben een vermindere mate van attentie en focus. 

Niet alleen is een gebrek aan slaap slecht voor je mentale gemoedstoestand, ook fysiek zul je snel merken dat je lichaam behoefte heeft om uit te rusten. Je zult dit als eerste zien aan je ogen die een vermoeide uitstraling zullen krijgen.

Let er daarom goed op dat je voldoende slaap krijgt gedurende de nacht. Ga uit van in ieder geval zeven uur per nacht.

 

3. Niet genoeg knipperen

Het klinkt misschien wat gek, maar wanneer je achter een computer werkt of TV kijkt knipper je minder vaak met je ogen. Dit heeft als gevolg dat je ogen veel sneller droog worden en zo eerder vermoeid raken.

Geef jezelf dus even de tijd om bewust te worden van je knipperen wanneer je achter een computer werkt.

 

4. Ouder worden

Iets waar je helemaal niets aan kunt doen is het feit dat je ouder wordt. Ieder mens zal last krijgen van zwaardere oogleden met de leeftijd. Dit komt omdat je oogleden bestaan uit huid, en deze huid zich ophoopt als je ouder wordt.

Voor sommige mensen kan dit erg storend zijn omdat ze door zwaarde bovenoogleden hun ogen niet meer zo goed kunnen openen als voorheen. Hierdoor is er meer inspanning vereist om de ogen te openen en zul je dus eerder vermoeid raken.

Daarnaast storen met name veel vrouwen zich aan het feit dat ze er minder jong uitzien wanneer hun oogleden beginnen te hangen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen besluiten om een ooglidcorrectie te laten uitvoeren. Dit is een kleine ingreep die door arts kan worden verricht en waardoor de problemen van vermoeide ogen snel zijn verholpen.

 

5. Geen goede bril

De laatste reden waardoor veel mensen last krijgen van vermoeide ogen is dat ze een bril dagen van de verkeerde sterkte, of zelfs helemaal geen bril. Hierdoor moeten de ogen extra moeite doen om objecten scherp te kunnen zien. 

Niet alleen krijg je hier sneller vermoeide ogen van, ook kan het je een vervelende hoofdpijn opleveren. Laat dus altijd ieder jaar je ogen controleren om te zien of je ogen niet achteruit zijn gegaan.